Реклама

Добавить объявление


ЛУЧШИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
Мир Солнца
Закарпатье, П.Гута
Отель Фантазия
Закарпатье, Поляна

СКИДКА -3%

Турбаза Эльдорадо
Закарпатье, Солочин
Есть номера
-3% онлайн заказ

Квитка Полонины
Закарпатье, Солочин
Есть номера
-3% онлайн заказ

Отель Эдельвейс
Закарпатье, Поляна
Есть номера
-3% онлайн заказ















Увага!

1. Усі наші роботи пройшли захист і отримали високу позитивну оцінку


.

2. Зателефонувавши за телефонами: 80505603140, 80673126507 (Микола) або написавши лист studentamua (собачка) mail.ru, ви отримаєте абсолютно достовірну і оперативну відповідь на ваші запитання.

3. Ви можете замовити цілу або тільки частину роботи:
- реферат - від 50 грн.
- контрольна - від 60 грн.
- курсова - від 200 грн.
- дипломна - від 500 грн.

4. За мінімальну доплату можуть бути внесені оперативно оновлення або переробки під ваші вимоги. Вартість доплати залежить від об'єму необхідного доопрацювання або переробки.

В рамках всіх доопрацювань і переробок дається ГАРАНТІЯ.





Автореферати Оплата
Замовити
Контакти










Besucherzahler rusian brides
счетчик посещений
web clocks relojes webs
Contatore
Besucherzahler ukrainian girls
website counter
Besucherzahler russian marriage
contatori per blog
contadores de visitas mail order brides
contatori per blog
besucherzahler contador de visitas
Contatore per sito
Besucherzahler russian wives
счетчик посещений
web clocks relojes web gratis
Contatore
Besucherzahler ukraine women website
website counter
Besucherzahler Beautiful Russian Women Marriage Agency
счетчик посещений
web clocks relojes webs
Contatore
Besucherzahler ukraine brides ladies
website counter
Besucherzahler russian mail order brides
счетчик посещений
web clocks un reloj para web
Contatore
Besucherzahler meet women from ukraine
website counter
Besucherzahler male order brides russia
счетчик посещений
web clocks relojes gratis para blog
Contatore
Besucherzahler meet ukraine women in ukraine
website counter
Besucherzahler seniorpeoplemeet.com
счетчик посещений
web clocks un reloj para web
Contatore
Besucherzahler ukraina brides
website counter
Besucherzahler looking for love and marriage with russian brides
счетчик посещений
web clocks relojes webs
Contatore
Besucherzahler foreign affair ukraine brides
website counter
Besucherzahler russain brides
счетчик посещений
web clocks reloj para una web
Contatore
Besucherzahler beautiful ukraine brides
website counter
Besucherzahler seniorpeoplemeet.com
счетчик посещений
web clocks reloj para web
Contatore
Besucherzahler meet ukraine women in ukraine
website counter






Поиск варианта отдыха в Карпатах

Booking.com




Форма заказа работ временно не работает. Если вы хотите купить какую-то работу, тогда просто отправьте СМС на номер 0505603140 или 0673126507 с вашим e-mail и ID номером работы (или темой) .

На ваш e-mail вы получите варианты оплаты и, после её осуществления, работа будет отправленна вам в самые короткие строки.

Если возникнут вопросы, набирайте 0505603140 или 0673126507 (с 09:00-21:00)


КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАПЕРОВИХ ГРОШЕЙ УКРАЇНИ

Воробей Олена Вячеславівна
КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАПЕРОВИХ ГРОШЕЙ УКРАЇНИ


Спеціальність 12.00.09 -
кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата юридичних наук

КИЇВ – 2004
Дисертацією
є рукопис.

Робота виконана в Національній академії внутрішніх справ України, кафедра криміналістичних експертиз Навчально-наукового інституту підготовки слідчих і криміналістів.

Науковий керівник
кандидат юридичних наук, доцент Біленчук Петро Дмитрович, Навчально-науковий інститут Національної академії внутрішніх справ України, професор кафедри організації розслідування злочинів

Офіційні опоненти:
доктор юридичних наук, професор Лисиченко Віталій Костянтинович, Національна академія державної податкової служби України, професор кафедри кримінального права, кримінального процесу та криміналістики

кандидат юридичних наук, доцент Береський Ярослав Осипович, Iнститут пiслядипломної освiти Львiвського нацiонального унiверситету ім. I.Франка, декан правничого факультету

Провідна
установа Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого (Мiнiстерство освiти i науки України), м. Харків
Захист відбудеться "23" квітня 2004 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.007.01 у Національній академії внутрішніх справ України (03035, Київ-35, Солом'янська площа, 1)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії внутрішніх справ України (03035, Київ-35, Солом'янська площа, 1)

Автореферат розісланий "15" березня 2004 року.

Учений секретар
спеціалізованої вченої ради Л.І. Казміренко

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Прийняття Декларації про державний суверенітет України і Акту проголошення незалежності України обумовили корінні зміни, які стосуються всіх сфер життя суспільства. Як незалежна держава Україна самостійно визначає свій політичний, державно-правовий і економічний статус, формує стратегію і тактику свого розвитку, розробляє державні програми соціального і економічного розвитку. Розбудова правової держави та громадянського суспільства відкрила нову сторінку в історії національних грошей України. Відповідно до Указу Президента України “Про грошову реформу в Україні” 2 вересня 1996 року Національним банком України була введена нова грошова одиниця – гривня.
Загальновідомо, що паперові грошові знаки з моменту їх введення в обіг були об'єктом підвищеного злочинного зазіхання. Фальшивомонетництво - це небезпечний злочин, коріння якого сягає далеко в історію. Фальшивомонетники завжди суворо каралися законом, але злочинці постійно намагалися і намагаються підробляти паперові гроші з метою власної наживи. Швидкий розвиток копіювально-множильної та комп’ютерної техніки, засобів оперативної поліграфії обумовив різке зростання кількості підробок національної валюти України. Експертна практика свідчить, що з кожним роком якість підробок сучасних паперових грошей України неухильно зростає, що є ознакою підвищення рівня професіоналізму фальшивомонетників. За шість місяців 2003 року органами внутрішніх справ України було вилучено фальшивої національної валюти 3044 купюри на загальну суму 46395 гривень. За даними ГУДСБЕЗ МВС України у 1999 році було ліквідовано 13 підпільних майстерень, у 2000 році – 19, у 2001 році – 20, у 2002 році – 17, а за шість місяців 2003 року було ліквідовано вже 18 таких майстерень. Підробка, певним чином, залежить від рівня технічного прогресу, що дає в руки злочинців усе більш ефективні засоби відтворення. Тому проблема криміналістичного дослідження паперових грошей України та підвищення якості їх захисту від підробок сьогодні є дуже актуальною і важливою для забезпечення національної безпеки держави.
Проблема удосконалення роботи правоохоронних органів по попередженню та розслідуванню фальшивомонетництва, у зв’язку з поширенням діяльності в Україні організованих злочинних угрупувань фальшивомонетників, набуває в останні роки особливої актуальності. Одним із приоритетних напрямків боротьби з фальшивомонетництвом є криміналістичне дослідження паперових грошей України.
Дослідженням фундаментальних теоретичних засад та розробкою окремих методик криміналістичного дослідження документів займались такі відомі вчені-криміналісти, як Р.С.Бєлкин, Є.Ф.Бурінський, А.І. Вінберг, О.О.Ейсман, А.В.Іщенко, В.О.Коновалова, М.В.Костицький, В.С.Кузьмічов, В.К.Лисиченко, С.Д.Павленко, В.М.Палій, Ю.І.Паршиков, М.В.Салтевський, М.Я.Сегай, М.В. Терзієв, І.Я.Фрідман, О.Р.Шляхов, М.Є.Шумило, М.П. Яблоков та багато інших. Над проблемою криміналістичного дослідження паперових грошових знаків у різний час працювали: Т.П.Бірюкова, О.О.Гусєв, В.В.Коваленко, А.Г.Корольков, В.В.Кузнєцов, В.П.Лютов, А.С.Медведєв, І.А.Мілорадов, Д.Я.Мірський, А.П.Моісеєв, С.Ю.Петряєв, Є.В.Старіков, Л.А.Чередниченко, С.В.Чулков та інші. Але тільки в одній роботі С.Ю.Петряєва частково аналізувались захисні елементи гривень НБУ, а у більшості вище зазначених робіт об’єктом дослідження були або паперові гроші СРСР, або іноземна валюта. Криміналістичне дослідження паперових грошей України як окрема проблема раніше в криміналістичній літературі взагалі детально не розглядалась. У зв’язку з цим, виникла необхідність вивчення і систематизації всіх теоретичних та практичних знань щодо криміналістичного дослідження паперових грошових знаків, адаптація їх до практики дослідження гривень НБУ та розробка методики криміналістичного дослідження паперових грошей України. Зазначені чинники обумовили вибір теми дисертаційного дослідження, методів, засобів, прийомів і технологій її вивчення.
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження спрямоване на виконання Комплексної цільової програми боротьби зі злочинністю на 1996-2000 роки, затвердженої Указом Президента України від 17 вересня 1996 року, п.43 Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 року за № 1376/2000, п.13 розділу 4.8 Пріоритетних напрямків фундаментальних та прикладних досліджень навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на 1995-2000 роки, Програми розвитку системи відомчої освіти та вузівської науки на 2001-2005 роки, а також щорічних Планів науково-дослідних робіт Національної академії внутрішніх справ України.
Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в тому, щоб, виходячи з потреб практики, розробити концептуальні основи експертно-криміналістичного дослідження паперових грошей України, як одного з напрямків удосконалення практики боротьби з підробкою цих об’єктів, внести практичні рекомендації (пропозиції) щодо змін у чинному законодавстві та удосконаленні захисту паперових грошей України від підробки.
Досягнення загальної мети дисертаційного дослідження передбачає вирішення наступних окремих завдань:
• визначення місця криміналістичного дослідження паперових грошей України у структурі криміналістичної техніки;
• узагальнення накопичених теоретичних знань в галузі виготовлення банкнот, їх захисту від підробки та експертного дослідження;
• розробка комплексної методики криміналістичного дослідження паперових грошей України та дослідження її методів;
• аналіз статистичних даних щодо підробки та збуту гривень НБУ, а також судової практики за період з 1996 року (з моменту їх введення в обіг) і до теперішнього часу;
• аналіз та класифікація основних зареєстрованих на території України способів повної та часткової підробки гривень НБУ, а також способів підробки або імітації їх реквізитів та захисних елементів;
• формулювання на основі вивчення наукових розробок, проведення експериментальних досліджень і узагальнення слідчої та експертної практики рекомендацій щодо забезпечення криміналістичної служби нашої країни відповідними новітніми методиками і технічними засобами для проведення криміналістичного дослідження паперових грошей України;
• розгляд проблем професійного вилучення та ефективного дослідження підроблених гривень НБУ, виготовлених за допомогою сучасної комп’ютерної та копіювально-множильної техніки;
• проведення порівняльного дослідження загальних елементів захисту від підробки гривень НБУ і банкнот євро та аналіз його результатів;
• внесення пропозицій щодо удосконалення захисту від підробки паперових грошей України;
• аналіз сучасних методів та технічних засобів криміналістичного дослідження та обліку підроблених паперових грошей України.
Об’єктом дослідження виступають суспільні відносини в сфері боротьби з підробкою та збутом підроблених паперових грошей України.
Предметом дослідження є правова регламентація, практика і результативність боротьби з підробкою і збутом гривень НБУ та теоретичні дослідження, комплексна методика криміналістичного дослідження паперових грошей України.
Методи дослідження. Методологічну основу дослідження становлять принципи та основні категорії діалектико-матеріалістичного пізнання соціальних явищ і процесів розвитку та взаємозв’язку об’єктів реальної дійсності, система загальнонаукових та спеціальних методів, які є засобами наукового пошуку в арсеналі гуманітарних, у тому числі й юридичних наук. Зокрема, при аналізі розповсюдження підробки паперових грошових знаків України та зареєстрованих способів їх підробки був застосований статистичний метод, при розгляді появи, розвитку паперових грошей на території нашої країни, а також виникнення фальшивомонетництва – історико-правовий, при безпосередньому дослідженні гривень України використовувались методи спостерігання, вимірювання, порівняння та узагальнення, при класифікації способів підробки гривень НБУ - системно-структурний, а при оцінці результатів проведеного опитування співробітників правоохоронних органів - метод анкетування. У роботі також був використаний особистий досвід роботи у відділі досліджень документів, грошей та почерку Криміналістичного Центру МВС України та на кафедрі криміналістичних експертиз Навчально-наукового інституту підготовки слідчих та криміналістів НАВСУ.
Положення, висновки та рекомендації, які є в дисертації, базуються на широкому нормативному, науково-теоретичному й практичному матеріалі.
Емпіричною базою дисертаційного дослідження є узагальнення результатів анкетування 375 співробітників ОВС України: 210 експертів-криміналістів, 165 працівників слідчих і оперативних підрозділів щодо проблем захисту гривень НБУ від підробки та внесення змін і доповнень до КК України 2001 року та інструкції про формування, ведення і використання криміналістичних обліків КЦ МВС України, затвердженої наказом МВС України від 14.01.94 р. №190. Були вивчені матеріали 43 кримінальних справ, пов’язаних з підробкою паперових грошей України, порушених у різних регіонах України протягом 1997-2002 років, та 102 висновки криміналістичних експертиз паперових грошей НБУ.
Наукова новизна одержаних результатів визначається передусім тим, що дисертація є першим монографічним дослідженням, присвяченим проблемним питанням криміналістичного дослідження паперових грошей України. За часів незалежності України було проведене тільки одне дисертаційне дослідження, де розглядались питання криміналістичного дослідження паперових грошових знаків, але воно було присвячене лише підробленим іноземним банкнотам.
Вперше на основі аналізу існуючих теоретичних та практичних праць з питань техніко-криміналістичного дослідження документів взагалі та криміналістичного дослідження паперових грошей висвітлено особливості комплексного криміналістичного дослідження сучасних гривень НБУ. Виходячи з поняття та предмета техніко-криміналістичного дослідження документів, його теоретичних та методичних основ, місця в системі науки криміналістики, наведено авторське поняття предмету техніко-криміналістичного дослідження паперових грошей України, визначено значення та місце цього дослідження в системі криміналістичної техніки, місце гривень НБУ в системі об’єктів криміналістичного дослідження документів зі спеціальними елементами захисту, класифікація сучасних способів повної та часткової підробки гривень НБУ. Запропоновані основні положення методики комплексного криміналістичного дослідження паперових грошей України, проаналізовані сучасні методи та засоби цього дослідження. Проведено аналіз захисних елементів від підробки гривень НБУ (до 2003 року) та зроблено порівняльне дослідження захисту з банкнотами євро. Розглянуто сучасні можливості ідентифікаційного дослідження підроблених гривень, виготовлених з використанням комп’ютерної та копіювально-множильної техніки. Внесено пропозиції щодо удосконалення захисту від підробки гривень НБУ та підвищення ефективності їх криміналістичного дослідження.
Низка пропозицій щодо вдосконалення чинного Кримінального кодексу України надіслана в Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
Розроблені і складені автором криміналістичні таблиці та методичні рекомендації пройшли апробацію і використовуються в практичній діяльності ДНДЕКЦ МВС України, криміналістичних підрозділів ГУ МВС України у Київській, Чернігівській, Черкаській, Вінницькій, Житомирській, Волинській та Полтавській областях.
Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення дослідження визначається його спрямованістю на удосконалення проведення експертних досліджень паперових грошей України, що в цілому буде сприяти підвищенню ефективності їх об’єктивної оцінки слідчим та судом, а також розкриття категорії злочинів, кримінальна відповідальність за які передбачена ст.199 КК України "Виготовлення або збут підроблених грошей чи цінних паперів". Автором аргументовані та внесені пропозиції щодо вдосконалення ст.199 КК України (акт впровадження №06-19/15-908 від 17.11.03 р.).
Дисертаційне дослідження дозволить внести конкретні пропозиції щодо покращення захисту від підробки паперових грошей України, а також поліпшення організації та роботи криміналістичних обліків підроблених гривень НБУ в системі МВС України.
Викладені в дисертації теоретичні засади, висновки, рекомендації, узагальнений емпіричний матеріал можуть використовуватись криміналистами в подальших наукових дослідженнях проблеми криміналістичного дослідження паперових грошей України.
Результати дисертаційного дослідження доповідались та були схвалені на кафедрі криміналістичних експертиз навчально-наукового інституту підготовки слідчих та криміналістів НАВСУ, на науково-практичних конференціях та теоретичних семінарах, засіданнях круглого столу в НАВСУ, застосовані в практичній діяльності відділу технічної експертизи документів та почерку ДНДЕКЦ МВС України та інших експертних підрозділах органів внутрішніх справ, у навчальному процесі навчально-наукового інституту підготовки слідчих та криміналістів НАВСУ.
Загальні положення дисертаційного дослідження опубліковані в десяти наукових роботах (підручнику, посібнику, статтях), які внесені до списку літератури, що рекомендується курсантам та слухачам навчальних закладів системи МВС України по підготовці експертів-криміналістів. Результати даного дослідження використовуються в навчальному процесі при викладанні курсу криміналістики та споріднених спеціалізованих курсів ("Теоретичні основи судової експертизи", "Техніко-криміналістичне дослідження документів") і в науково-дослідній роботі Національної академії внутрішніх справ України.
Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження доповідались і обговорювались на засіданні кафедри криміналістичних експертиз Національної академії внутрішніх справ України, міжнародних наукових та науково-практичних конференціях ("Правовий статус особи: стан, проблеми, перспективи", Київ, 10-11 грудня 1998 р.; "Використання сучасних досягнень науки і практики у підвищенні ефективності боротьби із злочинністю", Київ, 30 березня 2000 р., “Теорія та практика криміналістичного забезпечення розкриття та розслідування злочинів у сучасних умовах”, Київ, березень 2001 р., “Актуальні проблеми сучасної криміналістики”, Сімферополь-Алушта, 19-21 вересня 2002 р., “Використання сучасних досягнень криміналістики у боротьбі зі злочинністю”, Донецьк, ДІВС МВС України, 28 березня 2003 р., “Теорія та практика судової експертизи та криміналістики”, Харків, ХНДІСЕ, 19-20 травня 2003 р., “Право і суспільство: актуальні проблеми взаємодії”, Вінниця, ВІ МАУП 22-24 травня 2003 р.); міжнародних науково-практичних семінарах (“Підробка банкнот та кредитних карток” з представниками “MasterCard” з Німеччини, Київ, 7-9 жовтня 1997 р., "Проблеми проведення почеркознавчої та технічної експертизи документів", Миколаїв, 9-10 грудня 1999 р.) та засіданні “круглого столу” з практичними працівниками експертних підрозділів (“Судово-експертна діяльність: проблеми і перспективи розвитку”, Київ, НАВСУ, 21 грудня 1999 р.).
Публікації. Основні положення та висновки, що сформульовані в дисертаційному дослідженні знайшли відображення: у главі підручника з криміналістики, підготовленого у співавторстві; у монографічному посібнику для експертів-криміналістів, у п’яти одноособових наукових статтях у фахових виданнях та трьох статтях у збірниках міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференцій.
Структура дисертації обумовлена її метою та поставленими задачами і складається зі вступу, трьох розділів, які містять дев’ять підрозділів, висновків, списку використаних літературних джерел (290 найменувань) та 3 додатків на 40 сторінках. Повний обсяг дисертації складає 189 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується вибір теми дисертаційної роботи, її актуальність, сутність і стан наукової розробки проблеми. Дається загальна характеристика дисертації, зокрема, визначено мету й задачі дослідження, його зв’язок з науковими програмами, планами і темами, аргументовано наукову новизну дисертації, підкреслено теоретичну та практичну значимість одержаних результатів та їх апробацію; визначено основні положення, що виносяться на захист.
Перший розділ “Теоретичні положення криміналістичного дослідження паперових грошей України” складається з трьох підрозділів.
У першому підрозділі “Поняття паперових грошей та місце їх криміналістичного дослідження в системі криміналістичної техніки” дисертантом проаналізовано шлях розвитку грошових знаків, підкреслені характерні особливості паперових грошей, що відрізняють їх від інших документів. Оскільки гроші майже з самого моменту їх появи почали підробляти злочинці, то банкноти захищали шляхом забезпечення їх спеціальними елементами захисту. Автором наголошується, що центральне місце в групі документів зі спеціальними елементами захисту займають саме паперові гроші, а криміналістичне дослідження паперових грошей НБУ є одним з найбільш числених, що проводяться в експертних підрозділах України.
У процесі аналізу криміналістичної літератури дисертантом з’ясовано, що криміналістичне дослідження паперових грошей України як окрема проблема раніше в криміналістичній літературі детально не розглядалась. Тим більше, що сучасні умови потребують систематизації та удосконалення існуючих методик дослідження, розробки нових методів та засобів дослідження банкнот НБУ. Автором пропонується експертизу паперових грошей виділити як самостійний вид експертного дослідження в рамках технічної експертизи документів. Предмет техніко-криміналістичного дослідження паперових грошей України автор розглядає як сукупність тих завдань, що вирішуються в процесі цього дослідження з метою відповіді на питання, поставлені перед експертом. Виділені основні завдання та об’єкти техніко-криміналістичного дослідження паперових грошей України за їх речовим походженням. Автором підкреслена комплексність криміналістичного дослідження паперових грошей України.
У другому підрозділі “Історія виникнення та розвитку гривень України” дисертант звертає увагу на глибоке історичне коріння національної грошової одиниці гривні. Автором визначено, що гривня – це древня слов'янська назва вагової й грошової розрахункової одиниці, яка відома ще з Х-ХII ст., а історія паперових грошей України розпочалася за доби відродження національної державності у 1917 році після утворення Центральної Ради. У 1924 році на українських землях остаточно утвердилась радянська валюта. Автором підкреслюється, що національно-державне відродження республік колишнього СРСР кінця 1980-х – початку 1990-х років відкрило нову сторінку в історії національних грошей України. Верховна Рада України схвалила концепцію переходу до ринкової економіки, в якій створення національної грошової системи та запровадження в обіг власної грошової одиниці розглядались як підгрунтя для проведення економічних реформ. Автором проаналізовано поступовий перехід України на національну валюту: від тимчасових грошових знаків - купонів (карбованців) і до відкриття власного виробництва для друкування грошей і цінних паперів - Банкнотно-монетного двору.
Третій підрозділ “Загальна характеристика паперових грошей України та їх захисних елементів” містить детальний опис сучасних гривень НБУ всіх зразків з 1992 до 2003 р.р.. Автор підкреслює, що паперові грошові знаки України як речові докази являють собою складну систему з інформаційним полем, яке умовно можна поділити на три групи об’єктів пізнавальної діяльності: 1) власні; 2) технологічні; 3) надбані. Дисертант надає характеристику основних захисних елементів гривень НБУ (до 2003 року): водяних знаків, захисних волокон, захисної нитки, суміщеного малюнку, кіп-ефекту та інш. У результаті проведення порівняльного дослідження з банкнотами євро, встановлено: паперові гроші України мають суттєві недоліки (купюри різних номіналів мають однакові розміри, папір банкнот нетонований, грошові знаки номіналом 10 та 20 гривень, а також 1 та 100 гривень мало відрізняються за кольоровою гамою зображень, що дозволяє збільшувати номінал банкнот шляхом доклеювання або домальовування нових цифрових і текстових позначень номіналу); на банкнотах Європейського банку застосовані такі надійні захисні елементи, які було б корисно застосовувати і в гривнях НБУ: більш складний магнітний захист та зображення, нанесені фарбою “овіай”, не один, а декілька водяних знаків, мають більш складну картину зображень, які флуоресціюють в УФП, а також два яскравих та надійних елементи – голографічний захист та вертикальну смугу, нанесену іридисцентною фарбою з прихованими зображеннями, що додатково ускладнюють підробку. Автором відслідковується удосконалення національної грошової одиниці України – гривні. Купюра нового зразка номіналом 20 гривень НБУ була введена в обіг 1 грудня 2003 року, а банкноту номіналом 50 гривень НБУ планує ввести у 2004 році.
Другий розділ “Характеристика способів та видів підробки гривень України” містить три підрозділи і присвячений аналізу та кваліфікації видів підробки паперових грошей НБУ.
У першому підрозділі ”Поняття та характеристика підробки паперових грошей України” проведено аналіз криміналістичних аспектів такого злочину як фальшивомонетництво, його категорії та особливості підробки гривень НБУ. Дисертант підкреслює, що фальшивомонетництво – це небезпечний злочин у сфері господарської діяльності, який загрожує нормальному функціонуванню кредитно-фінансових відносин у державі, і з’явився він ще в стародавні часи. У дисертації характеризуються основні категорії цього злочину. Аналізуючи статистичні дані, автор відзначає, що у 1999 році найбільша кількість надходжень фальшивих гривень була виготовлена із застосуванням кольорових принтерів та іншої офісної техніки, але з 2000 року все більше надходило підробок, які були виготовлені з використанням поліграфічного обладнання. Дисертант пропонує внести деякі зміни в існуюче законодавство України для того, щоб кримінальні справи щодо злочинів, пов’язаних з підробкою національної валюти, ефективно розслідувались, а винні притягались до кримінальної відповідальності: у ч.1 ст.199 КК України виключити слова: " ... з метою збуту" і запропонувати цю статтю у такій редакції: "Виготовлення або збут підроблених державних казначейських білетів, білетів Національного банку України...". Таким чином, на думку автора, слід визнати за державою монопольне право на виготовлення паперових грошових знаків і притягати до кримінальної відповідальності не тільки за підробку банкнот з метою збуту, але і за виготовлення підроблених гривень НБУ. Тоді не потрібно буде доводити мету збуту, що позитивно відобразиться на боротьбі з фальшивомонетництвом у нашій країні.
Другий підрозділ “Способи повної та часткової підробки гривень України” містить характеристику, класифікацію сучасних способів підробки паперових грошей України, та їх ознаки. Автор розглядає спосіб підробки паперових гривень НБУ як систему дій, що виконуються у визначеній послідовності для отримання кінцевого результату – готової підробленої банкноти. Спосіб фальсифікації грошових знаків не має значення для складу злочину, але впливає на його правильну кваліфікацію. На думку дисертанта, кримінальна відповідальність за підробку гривень НБУ з використанням поліграфічних способів друку або інших способів, які дозволяють виготовляти досить якісно підроблені банкноти у великій кількості, повинна бути більш суворою, аніж за виготовлення підробок примітивним способом (наприклад, малюванням), оскільки суспільна небезпечність першого діяння значно більша. Аргументовано, що професійне встановлення способу виготовлення гривень НБУ дозволить швидко, всебічно та повно розкрити злочин, а нерідко і об’єднати декілька кримінальних справ, якщо буде встановлений однаковий спосіб фальсифікації банкнот. Автор пропонує свою класифікацію сучасних способів підробки паперових грошей України, у якій способи повної підробки поділяються на: підробку з використанням копіювально-множильної та іншої офісної техніки; підробку з використанням способів поліграфічного друку; комбінований спосіб підробки (з комбінацією декількох способів) та підробку гривень з використанням інших способів отримання зображень (малювання, фотографічний спосіб та інш.). Кожен із способів у роботі охарактеризовано сукупністю загальних ознак.
Третій підрозділ “Способи підробки та імітації захисних елементів паперових грошей України” присвячений характеристиці сучасних способів фальсифікації захисних елементів гривень НБУ. У підрозділі зазначається, що фальшивомонетники розуміють необхідність підробки або імітації найбільш відомих захисних елементів та надання підробкам схожого вигляду на справжні, а для цього спеціально підбирається та додатково обробляється папір та підробляються (або імітуються) захисні елементи. Найчастіше злочинці імітують такі захисні елементи, як: водяний знак, захисні волокна та нитки, рельєфний друк. Дисертантом характеризуються основні способи імітації захисних елементів гривень НБУ та їх ознаки. Проведені автором узагальнення експертної практики, анкетування працівників органів внутрішніх справ, а також аналіз літературних джерел дали можливість визначити, що гривні НБУ недостатньо захищені від підробки і потребують покращення їх захисних властивостей та внесення змін у дизайн (щоб банкноти різних номіналів більше розрізнялись одна від одної за розміром та кольоровою гамою) для покращення боротьби з підробкою національної валюти України. У роботі підкреслюється необхідність проведення спеціальних занять з працівниками ОВС, присвячених вивченню захисних елементів гривень.
Третій розділ “Методичні аспекти криміналістичного дослідження паперових грошей України” складається з чотирьох підрозділів.
Перший підрозділ “Загальні положення методики криміналістичного дослідження гривень України” розкриває питання методики комплексного криміналістичного дослідження паперових грошей НБУ. Криміналістичне дослідження гривень НБУ складається з етапів, у процесі яких вирішуються різні завдання та використовуються різноманітні прийоми та методи, але незалежно від питань, які поставлені перед експертом, він повинен дотримуватись визначеної послідовності застосування криміналістичних засобів та методів для забезпечення повноти дослідження та зберігання речових доказів. Автор підкреслює, що у наш час роль експерта-криміналіста у процесі розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних із підробкою та збутом паперових грошей України, полягає не тільки у встановленні самого факту підробки (у криміналістичному значенні) банкнот, але й у визначенні єдиного джерела походження гривень, вилучених у різних місцях. В останні роки перед експертами-криміналістами дуже гостро постала проблема ідентифікації копіювально-множильних апаратів та принтерів, з використанням яких підробляються паперові грошові знаки, а оскільки вказані пристрої працюють на базі різноманітних способів відтворення зображень, то і проведення їх ідентифікації залежить від конкретного виду пристрою. У підрозділі підкреслюється, що для уникнення помилок та неправильних висновків досліджень, експерту потрібно уважно вивчати кожний об’єкт досліджень під мікроскопом та за допомогою інших приладів, постійно підвищувати свій професійний рівень. Автор аналізує особливості виявлення та дослідження імітації або підробки захисних елементів гривень України
У другому підрозділі “Методи та засоби криміналістичного дослідження паперових грошей України” аналізується широке коло методів, що застосовуються для криміналістичного дослідження гривень НБУ. Дисертант пропонує методи криміналістичного дослідження паперових грошей України поділити на такі основні групи: візуальні методи (найбільш ефективними є методи вивчення в особливих режимах освітлення); мікроскопічні методи (світлова мікроскопія з використанням збільшувальних луп та мікроскопів, а також електронна мікроскопія); фотографічні (перш за все – це фотозйомка зі значними збільшеннями - мікро- та макрозйомка, а також зйомка у невидимих променях світла та люмінесценції); дослідження в УФ- та ІЧ-променях та інші; хімічні, фізико-хімічні та фізико-технічні методи. Найбільш ефективними та доступними при дослідженні гривень НБУ є візуальні, мікроскопічні та люмінесцентні методи дослідження. У підрозділі підкреслюється, що якісне дослідження паперових грошових знаків України можна успішно проводити тільки за умовами наявності на робочому місці експерта спеціальної апаратури для мікроскопічного дослідження об'єктів і приладів, що дозволяють досліджувати банкноти в особливих режимах освітлення. Як свідчить експертна практика, в останні роки усе частіше застосовуються сучасні прилади для дослідження банкнот: замість старих приладів з'являються нові - “Regula”, “Вілдіс”, “Спектр-Експерт”, “ТЭД-34” та інші. Зазначені сучасні прилади дозволяють обладнати автоматизоване робоче місце експерта-криміналіста, на якому можна не тільки ефективно досліджувати купюри, але й проілюструвати отримані результати.
Третій підрозділ “Криміналістичне дослідження матеріалів паперових грошей України” розкриває зміст цього окремого блоку досліджень гривень НБУ. У результаті аналізу криміналістичної літератури, автор встановив, що криміналістичне дослідження матеріалів паперових грошей України раніше не вивчалось, а у дисертаційному дослідженні С.Петряєва приділялась увага дослідженню паперу та фарб іноземних паперових грошових знаків У цьому підрозділі матеріали банкнот НБУ розглядаються як їх речова основа, що досліджується: папір, фарби, клеї, захисні покриття та інш. При цьому розрізняють рід матеріалу, його марку та партію. Автор відзначає, що криміналістичне дослідження матеріалів гривень НБУ проводиться рідко в експертних установах України. Наприклад, у відділі експертизи матеріалів, речовин і виробів та медико-біологічної експертизи НДЕКЦ при ГУМВС України у м. Києві за сім місяців було проведено всього три експертизи матеріалів грошових знаків. Дисертант пояснює це такими обставинами: слідчим мало відомі сучасні можливості криміналістичного дослідження матеріалів грошових знаків; для проведення результативних досліджень експертам бажано мати зразки для порівняння, а це можливо найчастіше у випадках викриття підпільної майстерні по підробці гривень НБУ; хіміко-фізичні лабораторії в експертних установах нерідко на озброєнні мають тільки застаріле обладнання, а повноцінні колекції зразків паперу, фарб, клеїв, довідники та сучасна методична література відсутні, тому і можливості експертів досить обмежені. Автор розглядає можливості, методи та засоби дослідження паперу, фарб, клеїв та інших матеріалів гривень НБУ. Запропоновані конкретні шляхи поліпшення стану цієї галузі досліджень.
У четвертому підрозділі “Використання криміналістичних обліків у системі МВС України для боротьби з підробкою гривень” розглядаються теоретичні та практичні аспекти організації та ефективності застосування криміналістичних обліків паперових грошей України. Автор відзначає, що ще за часів існування СРСР фахівці у МВС розуміли важливість криміналістичних обліків для боротьби з фальшивомонетництвом, але поява нових грошових одиниць у колишніх республіках призвели до повного руйнування старої системи криміналістичних обліків підроблених банкнот. Необхідність створення нових систем криміналістичних обліків змушує криміналістів до пошуків нових форм та напрямків їх організації. Для покращення цього становища повинна бути налагоджена система централізованих криміналістичних обліків підробок паперових грошей, обладнаних сучасними автоматизованими інформаційно-пошуковими системами. Ст. 114 КПК України є правовим фундаментом функціонування криміналістичних обліків, а “Інструкція про формування, ведення й використання криміналістичних обліків Криміналістичного центру МВС України”, затверджена наказом МВС України від 14.01.94 р. № 190, регламентує їх діяльність. Автор пропонує внести зміни до існуючої інструкції та аналізує сучасну систему індикативів для джерел походження підроблених гривень НБУ. У результаті анкетування співробітників МВС України дисертантом з’ясовано, що більшість респондентів вважають за необхідне організацію чіткої системи обліку інформації щодо випадків вилучення підробок гривень НБУ між експертними підрозділами (органами) різних відомств. Автор пропонує конкретні пропозиції щодо експертної профілактики виготовлення та збуту підроблених паперових грошей України.

ВИСНОВКИ

До основних висновків, що отримані у результаті проведеного дисертаційного дослідження, можна віднести наступні:
1. З моменту введення в обіг гривні НБУ відносяться до числа найпоширеніших об’єктів техніко-криміналістичного дослідження документів. На думку автора, експертизу паперових грошей потрібно виділити як самостійний вид експертного дослідження у рамках технічної експертизи документів. При цьому експертизу паперових грошей потрібно розділити на два підвиди: експертиза паперових грошей України та експертиза іноземної паперової валюти.
2. Криміналістичне дослідження паперових грошей України як окрема проблема у криміналістичній літературі досі детально не розглядалось. Автором визначено предмет техніко-криміналістичного дослідження паперових грошей України, його основні завдання та безпосередні об’єкти. Криміналістичне дослідження паперових грошей України у своїй основі є комплексним. Паперові гривні НБУ як речові докази являють собою складну систему з інформаційним полем, яке умовно можна поділити на три групи об’єктів пізнавальної діяльності: 1) власні (реквізити та матеріали банкнот); 2) технологічні (технологічні процеси та технічні засоби, які застосовані для виготовлення банкнот); 3) надбані (сліди рук, речовин, предметів і т. інш.).
3. Автор аргументує, що особлива увага роль у роботі експерта-криміналіста приділяється питанням встановлення єдиного джерела походження фальшивих гривень НБУ, а це можливе лише на основі професійного встановлення способу підробки та проведення ідентифікаційних досліджень вилучених купюр. Особливі труднощі викликає ідентифікація гривень НБУ, підроблених з використанням сучасної копіювально-множильної техніки, а також кольорових струменевих та лазерних принтерів, оскільки зараз не існує розроблених методик щодо ідентифікації документів, виготовлених за допомогою такої техніки. Тому цей напрямок досліджень потребує подальшого глибокого вивчення.
4. У висновку техніко-криміналістичної експертизи паперових гривень НБУ експерт на основі проведеного дослідження, шляхом використання спеціальних знань повідомляє судово-слідчим органам свій висновок про те, чи відповідає наданий грошовий знак України (за якістю та наявністю всіх необхідних реквізитів та захисних елементів) зразку гривень НБУ такого ж року випуску та номіналу. Якщо ні – то яким способом та з застосуванням якого обладнання він був виготовлений. У висновку при необхідності можуть бути вирішені ідентифікаційні питання (у випадку надання зразків для порівняння або вилучених технічних засобів чи матеріалів (паперу, фарб, клеїв і т.інш.)). Цей висновок дозволяє з’ясувати ряд важливих обставин злочину, сприяє встановленню істини по справі і викриттю винних. Фактичні дані, які містяться у висновках експерта згідно з кваліфікацією доказів можуть бути як викриваючими, так і виправдовуючими доказами.
5. Одним з найважливіших завдань боротьби з підробкою паперових грошей України є профілактика злочинних дій щодо виготовлення фальшивих гривень НБУ. Автором розроблений у дисертаційному дослідженні цілий комплекс профілактичних заходів у цьому напрямку.
6. Аналіз захисних елементів паперових грошей України та способів їх підробки дозволив сформулювати рекомендації щодо підвищення захисту гривень НБУ: 1) при впровадженні нових елементів захисту слід надавати перевагу тим, які легко виявляються користувачами без спеціального обладнання (для полегшення перевірки справжності банкнот), але значно ускладнюють підробку грошових знаків: голографічним елементам або зображенням, нанесеним спеціальними фарбами – іридисцентними чи “овіай”; 2) змінити дизайн гривень НБУ для того, щоб банкноти різних номіналів відрізнялись за розмірами, кольоровою гамою та зображеннями номінальної вартості; 3) на банкнотах слід нанести текст з попередженням про кримінальну відповідальність за фальшивомонетництво; 4) папір банкнот слід зробити більш щільним та зносостійким, тонованим (у залежності від номіналу), а фарби – більш стійкими до впливу хімічних розчинників; 5) підвищити рельєфність зображень, нанесених металографським способом, особливо в місцях нанесення кіп-ефекту з метою посилення його виразності.
7. Автор пропонує виключити з ч.1 ст.199 КК України слова: " ... з метою збуту" і запропонувати цю статтю в такій редакції: "Виготовлення або збут підроблених державних казначейських білетів, білетів Національного банку України, металевої монети, державних цінних паперів, іноземної валюти". Така зміна у Кримінальному кодексі України сьогодні необхідна для того, щоб визнати за державою монопольне право на виготовлення паперових грошових знаків і притягати до кримінальної відповідальності не тільки за підробку банкнот з метою збуту, але і за саме виготовлення підроблених гривень НБУ. Дисертантом також запропоновані доповнення до Наказу МВС України No 190 вiд 14.01.94р. “Про затвердження iнструкцiї по формуванню, веденню та використанню кримiналiстичних облiкiв Кримiналiстичного центру МВС України”.
Одержані автором результати дають змогу запропонувати введення у ВУЗ-ах, які готують експертів-криміналістів, у навчальні плани з криміналістики вивчення спецкурсу “Криміналістичне дослідження паперових грошових знаків” та ввести у підручники з криміналістики окремий розділ щодо криміналістичного дослідження паперових грошей України.

Cписок опублікованих автором праць за темою дисертації:

1. Сучасні елементи захисту паперових грошей України від підробки // Предпринимательство, хозяйство и право. – 2000. - №1. – С.22-25.
2. Проблеми ефективного використання криміналістичних обліків підроблених паперових грошей України // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – К., 2000. - № 3. – С.250-253.
3. Виникнення та історичний розвиток паперових грошей України // Підприємництво, господарство і право. – 2001. - №1. – С.6-8.
4. Підробка сучасних паперових грошових знаків // Право України. – 2001. - № 6. – С.106-108.
5. Проблеми захисту гривні від підробки (криміналістичний аспект) // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – К., 2003. - № 2. – С.167-172.
6. Актуальні питання криміналістичного дослідження сучасних паперових грошей України // Використання сучасних досягнень науки і практики у підвищенні ефективності боротьби зі злочинністю: Науково-практична конференція. – К.:НАВСУ, 2000. – С.205-206.
7. Криміналістичне дослідження паперових грошей (Глава 12) // Криміналістика: Підручник. / За ред. П.Д.Біленчука. – К.: Атіка, 2001. – С. 197-210.
8. Порівняльна характеристика загальних елементів захисту сучасних паперових грошей України та США // Теорія та практика криміналістичного забезпечення розкриття та розслідування злочинів у сучасних умовах: Тези доп. міжнар. наук.-практ. конференції: Ч.І – К.: Національна академія внутрішніх справ України, 2001. – С. 224-229.
9. Особливості підробки сучасних паперових грошей України // Право і суспільство: актуальні проблеми взаємодії: Матеріали Четвертої Щорічної міжнародної науково-практичної конференції. – Вінниця: Вінницький інститут МАУП, 2003. – С. 65-69.
10. Криміналістичне дослідження паперових грошей: Посібник. - К.: Національна академія внутрішніх справ України, 2003. – 180 с.

АНОТАЦІЯ
Воробей О.В. Криміналістичне дослідження паперових грошей України. – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.09 - кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза.- Національна академія внутрішніх справ України, Київ, 2004.
Дисертація присвячена дослідженню теоретичних, методичних та прикладних питань, пов’язаних з проведенням криміналістичного дослідження паперових грошей України. Охарактеризовані реквізити та загальні захисні елементи сучасних паперових гривень НБУ всіх зразків (до 2003 року). Проаналізовані способи повної та часткової підробки гривень НБУ, а також підробки або імітації їх елементів захисту. За результатами проведеного узагальнення статистичних даних та матеріалів експертної практики, визначені основні причини зростання у нашій країні кількості підробок паперових грошей України та найбільш розповсюджені категорії цього злочину. Науково обґрунтована комплексність криміналістичного дослідження паперових грошей України, розроблена методика та проаналізовані сучасні методи та засоби для його проведення. На основі результатів анкетування експертів-криміналістів та співробітників правоохоронних органів, а також аналізу сучасної судової практики та літературних джерел визначені шляхи експертної профілактики підробки гривень НБУ. Вивчені особливості організації, використання та оптимізації криміналістичних обліків підроблених паперових грошей України з метою покращення боротьби з підробкою та збутом гривень НБУ.
Ключові слова: паперові гроші, гривні України, підробка, фальшивомонетництво, захисні елементи, криміналістичне дослідження, криміналістичні обліки.

АННОТАЦИЯ
Воробей Е.В. Криминалистическое исследование бумажных денег Украины. – Рукопись.
Диссертация на соискание учёной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.09 - уголовный процесс и криминалистика; судебная экспертиза. - Национальная академия внутренних дел Украины, Киев, 2004.
Диссертация посвящена исследованию теоретических, методических и прикладных вопросов, связанных с проведением криминалистического исследования бумажных денег НБУ. Изучена история возникновения и развития денежных знаков Украины. Охарактеризованы реквизиты, способы печати и основные защитные элементы современных бумажных гривен НБУ всех образцов с 1992 до 2003 г.г.. Проведено сравнительное исследование защитных элементов гривен НБУ и европейской валюты – евро, в результате которого отмечены недостатки в дизайне современных бумажных денег Украины и рекомендованы для внедрения новые эффективные защитные элементы. Установлено, что многие банкноты НБУ разных номиналов (до 2003 года), в отличие от банкнот евро, имеют одинаковые размеры, подобный дизайн, цветовую гамму, что позволяет преступникам путем частичной подделки изменять номинал купюр с меньшего на больший.
В диссертации определено место криминалистического исследования бумажных денег Украины в системе криминалистической техники. Сформулированы предмет, объекты и задачи данного исследования. Научно обоснована комплексность криминалистического исследования банкнот НБУ. Рассмотрена структурная схема информационного поля бумажного денежного знака Украины как вещественного доказательства.
На основе результатов проведенного обобщения статистических данных и материалов экспертной практики, установлены основные причины увеличения в нашей стране количества поддельных бумажных денег Украины. В диссертационном исследовании изучены наиболее распространенные категории подделки банкнот НБУ в Украине и их характерные особенности. Внесены предложения по изменению редакции ст.199 УК Украины с целью привлечения к уголовной ответственности не только за подделку банкнот с целью сбыта, но и за их изготовление. Подчеркнуто, что установление способа изготовления денежных знаков Украины является одним из наиболее важных заданий их криминалистического исследования. Обоснована необходимость точного установления экспертами-криминалистами способа подделки гривен НБУ, а также единого источника происхождения фальшивих банкнот. Проанализированы способы полной и частичной подделки гривен НБУ и их характерные признаки. Особое внимание уделено особенностям подделки банкнот с использованием современной копировально-множительной и компьютерной техники, поскольку данный способ фальсификации денежных знаков является в нашей стране наиболее распространенным. Изучены также способы и признаки подделки и имитации элементов защиты бумажных денег Украины.
В работе рассмотрены методические аспекты криминалистического исследования бумажных денег Украины. Изучены вопросы, которые позволяет разрешить комплексное криминалистическое исследование гривен НБУ. Проанализированы методы криминалистического исследования бумажных денег Украины и подчеркнуты наиболее эффективные из них. Рассмотрены возможности современных приборов и оборудования для проведения криминалистического исследования гривен НБУ. Особое внимание уделено техническим средствам отечественного производства. Отдельный подраздел посвящен криминалистическому исследованию материалов денежных знаков Украины, а именно: бумаги, красок, клеящих веществ и покрытий. Проведен критический анализ современного состояния данного направления исследований и предложены конкретные пути активизации и повышения эффективности исследования материалов гривен НБУ.
В диссертационном исследовании изучены особенности организации и использования криминалистических учетов в системе МВД поддельных бумажных денег Украины. Проанализирована современная методика присвоения индикативов для обозначения единого источника происхождения фальшивих банкнот, а также необходимость создания новой автоматизированно-поисковой системы учета подделок гривен НБУ. Вынесены рекомендации по оптимизации криминалистических учетов поддельных бумажных денег Украины с целью усиления борьбы с подделкой и сбытом гривен НБУ. На основе результатов анкетирования экспертов-криминалистов и работников правоохранительных органов, а также анализа современной судебной практики и литературных источников сформулированы конкретные мероприятия по экспертной профилактике подделки бумажных денежных знаков Украины.
Ключевые слова: бумажные деньги, гривны Украины, подделка, фальшивомонетничество, защитные элементы, криминалистическое исследование, криминалистические учеты.

SUMMARY
Vorobey O.V. The Criminalistic examination of Ukrainian paper-money - Manuscript.
The dissertation for a Candidate of Law’s degree by speciality 12.00.09 - criminal process and criminalistics, forensic expertise. - National Academy of Internal Affairs of Ukraine, Kyiv, 2004.
The thesis is devoted to the research of theoretical, methodological and applied problems concerning providing criminalistic examination of Ukrainian paper-money. Essential and general protective elements of present-day NBU paper hryvnas of all samples have been characterized in this work. The ways of complete and partial forgery of NBU hryvnas, falsification or imitation of their elements have been analyzed. As a result of the generalization of statistic data and the practical expertise the main reasons of the increase in the amount of bank notes forgery in Ukraine and the most spread categories of this crime were determined. The author scientifically proved the complexity of criminalistic examination of Ukrainian paper-money and worked out and analyzed the methods of up-to-date means of its application. The ways of expert preventive measures concerning NBU hryvnas forgery were defined according to the questionnaires filled in by forensic experts and law enforcement representatives, analysis of forensic practice and literary origins. The author researched the peculiarities of organizing, using and optimizing the criminalistic accountings of fake Ukrainian paper-money to increase combating forgery and sale of NBU hryvnas.
Key words: paper-money, Ukrainian hryvnas, forgery, counterfeit, protective elements, criminalistic examination, criminalistic accountings.


НОВОСТИ
Увеличение грудей
Как зарабатывать деньг
Рекламное агентство
Обучение в польше с UniverPL
Дешовое (авт. дешевое) такси в Киеве
Что такое поисковая оптимизация?
Время весны
Вывоз строительного мусора киев
Госзакупки
Система образования
Нужно учится видеть жизнь
Тантрические ритуалы
Интерьерная печать
Французский балкон
Фотомодель всегда у всех на виду
Детский диван
Мезотерапия
Порше мобилити
Постельное бельё
Дека дураболин
Самая свежая информация новости Украины
Пряжа интернет-магазин
Тюменский государственный университет
Дисплей lenovo
Аренда квартир
Современная офисная бумага
Классическая геодезия
Китайское высшее образование имеет 100-летнюю историю
Где найти оригинальный номер запчасти по VIN вин кода автомобиля
Классический стиль одежды: юбка
Гербалайф для похудения: польза и вред
Как выбрать качественную сантехнику?
Наклейки на окна
Готовая фирма
Шуба из крашеного меха
GPS-трекер
Автогонки ФОРМУЛА 1
Вода жизненно необходима
Протеин является белковой добавкой
Омоложение лица в домашних условиях - рецепты домашней косметики
Бумажные пакеты
Спецодежда
Канада - страна
Изучение любого иностранного языка держится на четырех основных принципах
Лего для детей
Курсы визажа
Дипломная работа































Анотація до робіт за 2011 рік: відповідальність податковій адміністративного актів Контроль право Дисциплінарна ЦЕНТРАЛЬНИХ аудиторської внутрішнього система карткових послуг міжбанківських активами переказу лікарськими РЕКЛАМИ таємниці цінних бірж Установчі Росії Ціноутворення мотивації СТИМУЛЮВАННЯ Вашингтон Америки ДИРЕКТОРІЇ Ярослава свободи конституційного ГРОМАДСЬКИХ КОНСТИТУЦІЙНОГО Конституції Президента депутата Президент Пропорційна місцевого обшуку алібі самовпевненістю відповідальність кодекс рибним полювання Комп'ютерна зраду Осудність неповнолітніх моральність Предмет покарання доказування обвинуваченого злочинності причин проституції Ламброзо Жінка професійної жертви наркотичними жінок насильницьких посадових суїциду прогнозування злочинця Рецидивна інвестиційної дефіцит капітал Валютний навколишнього Виробництво Власність криза кредитної інфляції доходів маркетингова страхових конкурентна управлінські правоохоронна Грошові торгівлі продовольча міграційних України РОЗВИТОК Європейський Єврорегіони міграції Торгівельні ІНВЕСТИЦІЙ валютної лініях підприємств Ціновий ринку дезадаптації податків податкової ухилення фізичних Податкова Аристотеля Гегеля Платона софістів БУША мислителів шкільної обдарованості конфліктних Конфлікти Міжособистісні міжособистісних юридичну ОЩАДБАНК Інвентаризація облікових документування розсуду спецслужб бухгалтерії Торгівля соціального асортименту документаційними Миколаївської бездоглядність УЧАСТІ насилля компетентності вторинних платоспрожності СОЦІАЛІСТИЧНОГО правомірна Застосування форми соціалізація Функції ХАРТІЯ трудові Матеріальна трудових позову охорони Роботодавець Міжнародної туристичного ділового стратегічного США ЯПОНІЯ гостинності рестораних персоналу кадрів РОЗМІЩЕННЯ управління передгірських Сільський мотивація Туризм харчування методів Закарпатті Ялта Відродження фінансовий система інструментів Прибуток доходу Акція оприлюднення Авторські МАЙНОВИХ банківського страхування Застава Об'єкти Опіка ВЛАСНОСТІ виконавців свідоцтва користування ПРИВАТНОЇ Речові правовідношення авторського фірмового авторського

Східниця | Шешори | Воловець | Солочин | Серебряный Водограй | Поляна | Косов | Космач | Ужгород | Поляница | Думка | Сольва | Верховина | Татарів | Карпати | Пилипець



*Адміністрація сайту не несе ніякої відповідальності за зміст і достовірність матеріалів, а також наслідки, які можуть виникнути унаслідок їх використання. Дані, що стосуються конкретних підприємств, імена є вигаданими, будь-який збіг - випадковий.
www.stydentam.org.ua © 2009-2015
KMindex Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
page views